Askelia luonnon hyväksi by LomaLeivo

Meidän tapamme toimia

Kiitos että valitsit kotimaanmatkailun ja LomaLeivon!

Asumme itse ja mökkimme ovat keskellä Leivonmäen kansallispuistoa, yhdessä Suomen kauneimmista luontokohteista.

Luonnon hyvinvoinnin ajattelu on meille itsestään selviä valintoja jo vuosia ennen kuin asiasta ryhdyttiin puhumaan laajemmin.

Energian säästäminen ja ekologinen rakentaminen näkyvät meillä mm. niin, että käytämme pitkälti omaa hakelämpöenergiaa, suosimme lähellä tuotettua, teemme itse monet työvaiheet, sähkömme on uusiutuvaa Eko Lumme vesivoimaa, investoimme juuri aurinkosähköjärjestelmään ja asennutimme energiaa säästävät ilmalämpöpumput mökeille.

Aina voi parantaa, mutta tilamme kasvavat metsät, upouusi aurinkovoimala ja uusiutuvaa lämpöenergiaa tuottava hakelaitos tuovat jo levollisen mielen mökeillämme lomaa viettäville luonnonystäville!

Tässä vielä tarkemmin toimenpiteitä vuosien varrelta:

2003-2004 Kaisla-mökin rakentaminen – hirsitukit omasta metsästä, lähimmällä hirsiveistämöllä runko valmiiksi, pystytys ja rakentaminen paikallisin voimin. Ensimmäinen ilmalämpöpumppu asennettu v 2008.

2003-2006 Kielo-mökin rakentaminen – puutavara ja osaaminen omaa tuontantoa, ilmalämpöpumppu asennettu v 2012

2010 Lämpökeskus valmistuu ja pellon ali kulkevat lämpökanaalit asennetaan lämmittämään Kieloa. Lämpökeskuksen energiana oman metsän ”roskapuu” eli hake

2012-2013 Kissankellon rakentaminen ja lämpökanaalien asennus. Hyvänä lisänä ilmalämpöpumppu varalämmönlähteenä kevät/syksy (kun hake ei päällä) ja kesällä viilentämässä

Huom: massiiviset täyspuuhuonekalut valmisti oman kylän taitava puuartesaani Saija!

2017 siirrymme käyttämään pelkästään Eko-Lumme vesivoimasähköä kaikissa kohteissamme. Hieman kalliimpaa mutta hintansa väärti valinta!

2017 vaihdoimme kaikki käyttämämme lamput led-lampuiksi. Jokaisella mökillä vaihdettiin n. 30-40 lamppua. Muutos näkyi sähkölaskussa selvästi!

2020 oma aurinkovoimala vanhan hirsiaitan katolle, 20 paneelia, invertterin teho 6 kW. Sähköä kertyy parhaimmillaan 42 kW per päivä, 4-5 kW/tunti. Voit ihan hyvällä mielellä mökeillä vaikkapa viilentää, pyykätä, laittaa ruokaa tai istuskella poreissa!

Puu on luonnollisesti meidän päärakennusmateriaalimme, sillä asumme metsän keskellä. Puutavara – hirsi, lankut ja laudat ovat pitkälti oman metsän puuta, läheltä ja paikallisia ammattilaisia työllistäen työstettyä! Emme käytä muovia seinässä ja useimmissa mökeissä on painovoimainen ilmanvaihto.